Pražské teplárenské loni klesl čistý zisk meziročně o 37 pct na 415,4 milionu Kč

Energetická společnost Pražská teplárenská v loňském roce snížila svůj čistý zisk meziročně téměř o 37 procent na 415,4 milionu korun. Příčinou poklesu byly především nižší prodeje tepla v důsledku teplejšího počasí. Celkové tržby společnosti naopak meziročně vzrostly zhruba o 16 procent na 8,37 miliardy korun, rostou ale i provozní náklady. Vyplývá to z výroční zprávy Pražské teplárenské za rok 2023.

Pokles zisku ovlivněn teplejším počasím

Firma v Praze pokrývá téměř čtvrtinu trhu s tepelnou energií a dodává teplo pro více než 245.000 domácností, řadě administrativních budov, průmyslových podniků, stovkám školských a zdravotnických zařízení a dalším subjektům.

Do hospodaření společnosti v loňském roce se podle společnosti zásadně promítlo teplé počasí, které mělo vliv na prodeje tepelné energie. Pražská teplárenská tak v loňském roce prodala svým odběratelům 7,7 petajoule (PJ) tepla, což je o 5,7 procenta meziročně méně. Celkově bylo loni v Praze 211 topných dnů, což je o osm dní méně než v předchozím roce. Na prodeje tepelné energie navíc podle společnosti měla vliv i vyšší průměrná teplota topných dní, která činila 5,78 stupně Celsia, což je 0,35 stupně než průměr v předchozí sezoně.

Rozšiřování sítě

Pražská teplárenská podle zprávy loni investovala přes 408 milionů korun. Největší část peněz mířila do obnovy sítí a dalších zařízení, další například na připojování nových zákazníků. Základním zdrojem výroby tepla pro Pražskou teplárenskou byla Elektrárna Mělník, která spadá pod ČEZ. Pražské teplárenské dodala téměř 90 procent tepla. Dalších část tepla dodává zařízení na energetické využití odpadu v Praze-Malešicích, které vlastní Pražské služby.

Pražská teplárenská je z hlediska počtu provozovaných zařízení jednou z největších teplárenských sítí v České republice. Aktivity společnosti jsou soustředěny na oblast hlavního města Prahy a přilehlých oblastí. Společnost v roce 2020 od Energetického a průmyslového holdingu (EPH) podnikatele Daniela Křetínského koupila společnost Veolia Česká republika z francouzské skupiny Veolia.

-čtk-

Nejnovější články

Mohlo by se vám líbit...