Kondenzační kotel: Vlastnosti, jak vybrat, výhody a nevýhody

Trh s plynovými zařízeními se za posledních deset let velmi změnil. Díky novým technologiím se v sortimentu výrobců objevila sekce „Kondenzační kotel“.

Statistiky ukázaly, že od roku 2012 přesáhl nárůst kondenzačních zařízení v Evropě 500 %, Navíc v předních zemích Evropské unie jsou již tradiční kotle (atmosférické a turbo) na legislativní úrovni zakázány k instalaci. Například v Německu si můžete koupit tradiční kotel pouze za účelem výměny starého přístroje.

Obsah článku: kondenzační kotel

Abychom pochopili princip fungování kondenzačního kotle, zastavme se u paliva, které spotřebovává. Tím je, nám známý, zemní plyn, tzv. modré palivo. Pro kondenzační kotel se používá úplně stejný plyn jako pro běžný kotel. Jak již název napovídá, princip činnosti kotle je založen na kondenzaci.

Jak to vypadá v praxi?

Při hoření hořáku v kotli dochází k odvádění tepla na okrajích trubek výměníku tepla. Výměník tepla má vstupní teplotu u studené stěny a výstupní teplotu u horké stěny.

Při spalování vznikají páry, které procházejí výměníkem tepla. Teplo v první části výměníku tepla se odebírá, ne zcela ochlazené páry opět procházejí výměníkem tepla, včetně trubek, a poté unikají do výfukového systému.

Nepřetržitý průchod spalin trubkami při přívodní teplotě 50 °C a zpětné teplotě 25-30 °C vede k tvorbě kondenzátu. Kondenzát je pak odváděn přes odvaděč.

Klíčový bod: páry ze spalin kondenzují na trubce výměníku tepla, čímž se trubce předává dodatečné teplo z vlhkosti obsažené v plynech. Kondenzační kotel zabraňuje úniku vlhkosti do komína – je využita a my získáváme velký nárůst účinnosti.  

Čím nižší je teplota v kotli, tím vyšší je jeho účinnost. Páry, které se mění na vlhkost, odevzdávají energii, tato energie se předává vodě uvnitř výměníku tepla, čímž vzniká další účinnost.

Spaliny jsou také odváděny, a to komínem. Navíc pokud je v komínovém kotli teplota spalin 150-170 °C, pak v kondenzačním kotli je o sto stupňů nižší. To je další důkaz, že kondenzační kotel je schopen odebírat teplo mnohem efektivněji.

Kondenzační kotel, tepelná čerpadla

Mohlo by vás zajímat: Tepelné čerpadlo vzduch-vzduch

Konstrukce kondenzačního ohřívače

Konstrukce kondenzačního kotle se, sice nijak výrazně, ale přece jen liší od jednoduchého plynového spotřebiče. Její nejdůležitější prvky jsou následující:

Primární výměník tepla.

Spalovací část vybavená systémem, který dodává palivo, hořákem a ventilátorem čerpajícím vzduch.

Kondenzační výměník tepla.

Kamna pro ochlazení směsi par a plynu na teplotu 56-57 °C.

Sběrač kondenzátu.

Komín, který odvádí studené spaliny.

Čerpadlo pro cirkulaci vody v systému.

Samotné kotle jsou vyrobeny z nerezové oceli a siluminu, výměník tepla je litý, protože kondenzát je směsí zředěných anorganických kyselin. Takové materiály umožňují prodloužit životnost zařízení a absence švů — zabránit korozi. Aby se zabránilo zničení komína malým množstvím kondenzátu, je vyroben z plastu nebo kyselinovzdorné nerezové oceli.

Hořák pomáhá regulovat dodávku tepla v různých denních dobách. Může být modelovaný (umožňuje postupně měnit výkon během provozu) nebo nemodelovaný (s nastavenou hodnotou) a frekvence aktivace hořáku přizpůsobuje zařízení požadovaným parametrům. Nejlepší kondenzační plynové kotle jsou častěji vybaveny modelovanými hořáky.

Kondenzační kotel, tepelná čerpadla

Jak vybrat kondenzační kotel pro vytápění

Kondenzační kotel si samozřejmě můžete vybrat sami.

Důrazně však doporučujeme obrátit se na odborníky, kteří provedou tepelný výpočet a vyberou optimální verzi zařízení. Budou vám schopni odborně poradit s modely kotlů s větší modulací, lepšími parametry – tak, abyste v budoucnu ušetřili peníze a neměli problémy při provozu.

Mezi tři nejoblíbenější typy kotlů dnes patří:

✅ dvouokruhové kondenzační kotle — kromě vytápění zajišťují také dodávku teplé vody, přičemž tyto procesy jsou synchronizované a rychlé;

✅ jednookruhové — používají se pouze pro vytápění prostor;

✅ podlahové — mají velký výkon, používají se k vytápění velkých ploch kanceláří, průmyslových podniků, bytových domů;

✅ nástěnné – používají se pro malé obytné prostory.

Samozřejmě není nutné zaměřovat se na nejoblíbenější modely, protože každý byt je individuální.

Nepřehlédněte: Recenze společnosti SolidSun

Vlastnosti provozu kondenzačních kotlů

Na co je třeba pamatovat při instalaci a provozu kondenzačních kotlů?

Toto zařízení je určeno pro nízkoteplotní systémy – podlahové vytápění, velké radiátory.

Při instalaci kotle je vhodné zajistit systém úpravy vody a stabilizátor elektřiny (i když to může být obecné doporučení pro všechny kotle). Pokud jsou ve vodě soli a těžké prvky, budou se lepit na stěny výměníku tepla. Zabránit tomu pomůže filtrační systém – hrubé a jemné filtry.

Je třeba také pamatovat na to, že každé plynové zařízení vyžaduje jednou ročně údržbu. Kondenzační kotel jinou údržbu nevyžaduje, ale výrobci na něj poskytují pětiletou záruku s povinnou podmínkou, a tou je každoroční údržba. Mimochodem, na kondenzační kotle se vždy dává záručních let více.

Přečtěte si další z našich recenzí: Schlieger recenze

Plynový kondenzační kotel: Výhody a nevýhody

Při výběru kondenzačního kotle je nutné zvážit všechna pro a proti, jinak hrozí, že své peníze utratíte zbytečně. Podívejme se na hlavní argumenty.

Výhody kondenzačních kotlů

✅ Inovace použité v těchto plynových kotlích jsou zdaleka nejvyšším bodem u všech plynových kotlů.

✅ V takovém kotli je k dispozici nejvíce technologií, možností, ovládacích prvků. Je to flexibilní technologie a vyvíjí se — výrobci nabízejí nová řešení.

✅ Vysoká účinnost. Skutečná účinnost kondenzačních kotlů je 97-98 %. Kondenzační kotel má lepší spalování a nižší spotřebu plynu.

Nevýhody kondenzačních zařízení

Mají kondenzační kotle nevýhody?

Ano, jako každá technika:

❗️Mnoho kupujících zastaví cena. Například jakýkoli turbokotel je vždy levnější než jakýkoli kondenzační kotel. Cena komínového začíná na 600-700 eurech, kondenzační stejné značky stojí od 900-1000 eur. A to půjde o základní model, bez automatiky a trubek.

❗️Takový kotel nutně vyžaduje připojení odvodu kondenzátu, tedy drenáž. Pokud je kotel ve sklepě, kde není kanalizace, budete muset vlhkost řešit pomocí sololiftu nebo podobným způsobem. Pokud se kotel nenachází pod úrovní kanalizace, takový problém nevzniká.

Jak závažné jsou pro vás tyto nevýhody zařízení, rozhodněte sami.

Je však zcela zřejmé, že výhod kondenzačních kotlů je mnohem více.

Nejnovější články

Mohlo by se vám líbit...