Výrobce čerpadel Acond v Milevsku vyrábí v nové hale ve zkušebním provozu

Milevská firma Acond, která patří mezi největší české výrobce tepelných čerpadel, dnes otevřela novou výrobní halu. Čerpadla v ní produkuje už několik měsíců ve zkušebním provozu. Plné využití kapacity firma očekává po letošní povinné výměně domovních kotlů. Do stavby a nákupu technologií firma investovala půl miliardy korun. Ve třípatrové budově kompletně vyrábí a testuje tepelná čerpadla, má i vlastní oddělení výzkumu, řekl dnes novinářům ředitel a jednatel firmy Jiří Hanus. 

Firma Acond

Hala je součástí areálu, kde je čtyřpodlažní administrativní část a sklady hotových výrobků a materiálů pro výrobu. Firma má přes 200 zaměstnanců, loni přijala 50 nových.

Nová hala je sice několik měsíců ve zkušebním provozu, ale tepelná čerpadla už produkuje. „Zatím ale aktuálně není taková poptávka, abychom mohli její výrobní kapacity využít. Spoléháme na to, že do září by lidé měli vyměnit až 150.000 kotlů první a druhé třídy a v té chvíli budeme moci využít kapacity celé haly,“ řekl ČTK Hanus. Podle něho loni klesla poptávka po tepelných čerpadlech na domácím trhu i v zahraničí, a tak plánovaných výsledků firma nedosáhla. „Tržby byly o dost nižší, než je miliarda korun, i když podle předběžných čísel byl rok 2023 druhý nejúspěšnější, nejlepší byl předcházející rok,“ dodal Hanus. Přesná čísla a statistiky budou znát po ukončení roční uzávěrky.

Slavnostní otevření

Slavnostního otevření nové haly se dnes zúčastnil ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL), symbolicky s vedením zasadil strom a přestřihl pásku. „My (vláda) bychom rádi podpořili všechny české výrobce, kteří směřují k zelené modernizaci. Ať se to týká tepelných čerpadel, větrných elektráren, fotovoltaických panelů nebo technologií do biometanu. A chceme vytvořit v průběhu roku balíčky podpory pro jednotlivé segmenty trhu,“ řekl ministr.

Společnost Acond založil v roce 2004 Jiří Hanus. Podnikat začal po roce 1989 ve vzduchotechnice s bratrem a otcem. V zahraničí se jim podařilo prosadit na trzích třeba v Německu, Nizozemí nebo Švýcarsku.

-čtk-

Nejnovější články

Mohlo by se vám líbit...