Kraj Vysočina osadí fotovoltaické panely ve svém sídle a v domově důchodců

Na krajských budovách Vysočiny budou přibývat fotovoltaické elektrárny. Krajští radní dnes schválili zakázku na osazení panelů na budově v sídle hejtmanství a v areálu domova důchodců ve Ždírci. Podle předpokladu by tyto akce měly stát zhruba 2,5 milionu korun bez DPH, uskutečnit by se měly do půl roku po podpisu smlouvy. Novinářům to řekl hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO). Kraj na tento projekt požádal o dotaci.

Fotovoltaické Elektrárny na Vysočině

Fotovoltaické panely budou umisťované na střešní konstrukce, které kvůli tomu nechal kraj posoudit statikem. Na krajské budově D, kde jsou servery a datové úložiště, bude 40 panelů a ve ždíreckém domově důchodců 121. Návratnost těchto elektráren je spočítaná na šest až sedm let. „Což považujeme za ekonomicky velmi akceptovatelné,“ uvedl hejtman. Připomněl to, že fotovoltaické panely budou také na budovaném parkovacím domě v Třebíči. Fotovoltaiku už má dům v Golčově Jeníkově, který slouží krajskému Domovu Háj pečujícímu o lidi s postižením.

Plány Rozvoje Solární Energie v Kraji

„Máme celý seznam projektů, kam bychom v budoucnosti rádi ještě připravili instalace,“ uvedl Schrek. Solární energii by mohly využívat například nemocnice v Třebíči a Novém Městě na Moravě nebo domov pro seniory v Náměšti nad Oslavou. „Posuzujeme objekty, které nám z hlediska úspory a generované spotřeby elektrické energie dávají smysl. To znamená, jsou to objekty nad 100 megawatt roční spotřeby,“ řekl hejtman. Dodal, že z původně vytipovaných 47 objektů kraje jich je pro fotovoltaiku doporučeno 19.

Lokální Investice do Solární Energie

Do výroby elektřiny investují i obce. V Havlíčkově Brodě nedávno začala fungovat fotovoltaická elektrárna na školní jídelně v ulici Prokopa Holého. Další panely se tamní radnice chystá osadit například na opravovanou střechu domova důchodců. Veselá na Pelhřimovsku dala panely na kulturní dům, Zubří na Žďársku má od letoška fotovoltaiku v areálu čistírny odpadních vod.

Fotovoltaické elektrárny na Vysočině měly loni podle Energetického regulačního úřadu instalovaný výkon 93,2 megawattu (MW). Nižší instalovaný výkon měly fotovoltaické elektrárny jen v Praze, Karlovarském kraji a v Moravskoslezském kraji.

Zdroj: čtk

Nejnovější články

Mohlo by se vám líbit...