Víte o všech vychytávkách při praní, s kterými za vodu ušetříte?

Hledáte způsoby, jak snížit náklady na praní a současně podpořit ekologické chování? Naše užitečné rady vám ukážou, jak prát efektivněji a šetrněji k životnímu prostředí, aniž byste museli kompromitovat kvalitu čistého prádla. 

Praní na Nižší Teplotu

Jednou z možností, jak ušetřit za energii, je praní prádla na nižší teplotu. Podle rozsáhlé studie, kterou si nechala provést společnost AEG a která se opírá o data z evropského průzkumu o pracích návyků za poslední tři roky, 35 milionů domácností v Evropě snížilo teplotu praní na 30 °C a ušetřilo tak téměř jeden milion tun emisí oxidu uhličitého.

Důležité je uvědomit si, že toto pravidlo samozřejmě platí pro praní běžně onošeného prádla, nikoli nadměrně špinavých kusů se skvrnami atd. Při praní na 30 °C místo na 40 °C pračka spotřebuje zhruba o 38 % méně energie. Zároveň tím šetříte i vlastní oblečení, které se ve vlažnější vodě tolik neničí. Nezapomeňte ale podle toho také zvolit vhodný prací prostředek, ideálně takový, který je pro praní při nižších teplotách určený.

Přečtěte si také: Schlieger Recenze: Informace o oblíbené společnosti

Využívejte Energeticky Úsporné Spotřebiče

Pokud právě zvažujete nákup pračky, rozhodně věnujte pozornost jejímu energetickému štítku. Jednorázová úspora za model nižší energetické třídy znamená zbytečně vysoké náklady za její provoz po celou dobu, co ji budete doma mít a používat. Nejúspornější spotřebiče jsou podle nových štítků zařazeny do kategorie A.

Investice do energeticky úsporných spotřebičů se může vyplatit v dlouhodobém horizontu. Nejenže šetříte na účtech za elektřinu, ale také přispíváte k ochraně životního prostředí snížením emisí.

výhody, usetrit, pracka, praní, energie

Osvěžujte Místo Praní Prádlo Párou

Pokud je prádlo pouze propocené, ale jinak čisté, zkuste jej místo klasického praní pouze napařit párou. Pračky s napařovacím programem umožňují osvěžit oblečení párou a pro odstranění zápachu také přidat vůni. Hlavní výhodou je úspora vody až 96 % a také času.

Tato metoda je ideální pro případy, kdy není nutné provádět úplné praní, ale spíše jde o osvěžení a odstranění nepříjemného zápachu. Pára navíc vyrovnává pomačkání a oblečení pak není nutné ani žehlit.

Mohlo by Vás také zajímat: Baterie a fotovoltaická elektrárna. Jak nejlépe vybrat úložiště elektřiny pro pozdější spotřebu?

Využívejte Maximum Potenciálu Pračky

Většina lidí používá v průměru pouze tři programy, a tak vůbec nevyužije plný potenciál své pračky. To v praxi ovšem znamená, že mnohdy perou zbytečně dráž, než by bylo nutné. Mnohé spotřebiče mají inteligentní programy, které podle váhy a míry znečištění prádla dokážou samy přesně určit, kolik vody, při jaké teplotě a s jakým množstvím pracího prostředku mají prát.

Zajímavé jsou také možnosti, které nabízejí moderní pračky, jako je možnost připojení na teplou vodu nebo automatické dávkování pracího prostředku, což pomáhá nejen šetřit suroviny, ale také zajistit optimální výsledky praní.

Nepřehlédněte: Recenze společnosti Viessmann: Zelená energie na nové úrovni

Praní Plné Náplně

Mnoho lidí má ve zvyku prát i vícekrát během týdne, byť ani nenaplní pračku naplno. Mnohem úspornější je proto nosit prádlo co nejdéle, dokud opravdu nepotřebuje vyprat, a zároveň prát až tehdy, kdy se doma nasbírá dostatek prádla stejného druhu, aby bylo možné pračku zcela naplnit. I tím lze ušetřit nejenom za energii, ale i vodu a prací prostředek.

Kromě samotného plnění pračky je důležité i správně nastavit program tak, aby odpovídal množství a typu prádla. Přeplnění nebo naopak nedostatečné naplnění pračky může vést k horšímu výsledku praní a zbytečnému plýtvání energií a vodou.

Nejnovější články

Mohlo by se vám líbit...