Solární ohřev vody: Snižte náklady a zvyšte udržitelnost

Solární ohřev vody je ekologický způsob, jak snížit náklady na energie a chránit životní prostředí. Pokud uvažujete o této technologii, může být výhodnou investicí. Tento článek shrnuje hlavní důvody, proč je solární ohřev vody atraktivní volbou, a poskytuje důležité informace o dotacích v České republice, které jsou dostupné nejen pro rodinné domy, ale i pro nízkopříjmové domácnosti a firmy.

Solární ohřev vody: Obsah

Proč solární ohřev vody? Úspora nákladů!

Jedním z nejzřetelnějších důvodů, proč zvolit solární ohřev vody, je snižování nákladů na energii. Solární ohřev vody vám umožní snížit náklady na vytápění vody až o 50-80 %. Jakmile jsou solární kolektory nainstalovány, energie ze slunce je zcela zdarma. To znamená, že domácnosti mohou snížit své účty za elektřinu nebo plyn a dlouhodobě ušetřit peníze. Navíc v mnoha zemích, včetně České Republiky, existují daňové úlevy nebo dotace pro instalaci solárních systémů, což ještě více podporuje návratnost investice.

Ekologický přínos

Solární ohřev vody představuje ekologicky šetrnou alternativu. Tradiční způsoby ohřevu vody využívají fosilní paliva, která produkují emise skleníkových plynů a přispívají k globálnímu oteplování. Naopak solární ohřev vody neprodukuje emise a snižuje ekologickou stopu domácnosti. Tímto způsobem můžeme každý přispět k ochraně životního prostředí a snižování závislosti na fosilních palivech.

muž ukazuje rodině solární panely, solární ohřev vody, fotovoltaické panely, dotace

Dotace pro rodinné domy na solární ohřev vody

Dotace na solární ohřev vody patří mezi klíčové faktory, které motivují mnoho lidí investovat do této technologie. Výše dotace závisí na typu solárního systému, který si zvolíte. U solárních termických systémů, které slouží k ohřevu teplé užitkové vody, se dotace pohybuje v rozmezí 35 000–50 000 Kč. U fotovoltaických systémů, které přeměňují sluneční záření na elektřinu, je možné získat dotaci od 35 000 Kč až do 160 000 Kč, případně až 200 000 Kč při kombinaci se zateplením.

Celková suma dotace závisí na způsobilých výdajích a může pokrýt až 50 % těchto nákladů, maximálně však do výše 350 000 Kč. Výkon fotovoltaického systému nesmí přesáhnout 10 kWp.

Čtěte také: Recenze dodavatele Schlieger

Žádost o dotaci není vázána na dokončení stavby nebo kolaudaci nemovitosti. Žádost můžete podat před zahájením stavby, během ní, nebo i po jejím dokončení. To umožňuje i těm, kteří již instalaci provedli, získat finanční podporu na svém stávajícím zařízení.

Snadná žádost o dotaci na solární ohřev vody

Žádost o dotaci na solární ohřev vody není složitá. Před podáním žádosti je třeba zpracovat projektovou dokumentaci a posudek energetické náročnosti budovy. Žádost se pak elektronicky zaregistruje na webových stránkách www.novazelenausporam.cz a poté se doručí na vybrané krajské pracoviště Státního fondu životního prostředí. Po schválení žádosti a registraci akce je dotace vyplacena na váš účet.

Podmínky pro získání dotace

Chcete-li získat dotaci na solární ohřev vody, musí váš dům splňovat určité podmínky. Nemovitost musí být kolaudovaný rodinný dům, objekt k bydlení, bytový dům nebo zemědělská usedlost s číslem popisným. Celková plocha domu nesmí přesáhnout 350 m². Maximální instalovaný výkon fotovoltaického systému na domě nesmí být vyšší než 10 kWp. Příjemce dotace musí zachovat účel užívání solárního ohřevu po dobu 10 let od vydání registrace a rozhodnutí o přidělení dotace.

Je také důležité zmínit, že žadatel nesmí mít nevyřízené závazky vůči státní správě a jeho nemovitost nesmí být zatížena exekucí či insolvencí.

solární ohřev vody, fotovoltaické panely, ekologie, dotace

Nepřehlédněte: Recenze společnosti ČEZ 

Dotace pro nízkopříjmové domácnosti na solární ohřev vody

Pro nízkopříjmové domácnosti je k dispozici dotační program Nová zelená úsporám Light, který umožňuje využít dotaci na pořízení solárního ohřevu vody. Tento systém lze nainstalovat bez velkých stavebních zásahů a bez nutnosti souhlasu distributora. Domácnosti splňující příslušná kritéria mohou získat dotaci až do výše 70 000 Kč, a pokud si pořídí nový bojler, až 90 000 Kč, což může pokrýt až 100 % nákladů na pořízení.

Pro získání dotace musí všichni členové domácnosti splňovat alespoň jedno z následujících kritérií: pobírají starobní důchod, invalidní důchod 3. stupně, příspěvek na bydlení, nebo přídavky na děti.

Díky této podpoře mohou nízkopříjmové domácnosti snížit své výdaje za energie a zvýšit svou energetickou nezávislost. Finanční prostředky lze čerpat předem, což usnadňuje rozhodnutí investovat do ekologičtějších a úspornějších technologií.

Dotace pro firmy na solární ohřev vody

Dotace na solární ohřev vody pro firmy jsou dostupné prostřednictvím programu Úspory energie a výzev z Modernizačního fondu. Program podporuje instalaci fotovoltaických elektráren pro firmy, včetně hotelů, restaurací, sportovních zařízení a rekreačních středisek. Dotace mohou dosáhnout až 50 % způsobilých výdajů na instalaci, přičemž maximální výše dotace může být až 50 milionů Kč. Minimální částka je stanovena na 2 miliony Kč.

Důležité je, že tyto dotace nejsou dostupné pro firmy se sídlem v Praze, s výjimkou instalací v rámci výzvy RES+, kde je možné žádat o dotace na fotovoltaiku od výkonu 10 kW.

Spolupráce se specialisty

I když můžete solární ohřev vody instalovat sami, spolupráce se specialisty vám může ušetřit mnoho stresu a potíží. Kvalitní dodavatelé disponují zkušenými týmy montérů a elektrikářů, kteří zajistí, že vaše solární zařízení bude instalováno správně a v souladu s požadavky dotačních programů. Spolupráce s profesionály zvyšuje pravděpodobnost úspěšného získání dotace a snižuje riziko komplikací.

solární panely
fotovoltaické panely
ekologie
dotace
baterie s ohrevem vody

Závěr

Solární ohřev vody je výhodnou a ekologickou volbou pro každou domácnost i firmu. Díky ekonomickým úsporám, environmentálním přínosům a dostupným dotacím se tato investice vyplatí jak finančně, tak i z hlediska ochrany životního prostředí. Nezapomeňte dodržovat podmínky pro získání dotace a zvažte spolupráci se specialisty, aby byla instalace solárního ohřevu vody úspěšná a bezproblémová. Investujte do budoucnosti a přispějte k udržitelnosti planety!

Čtěte naše recenze dodavatelů solárního ohřevu vody a dalších zelených řešení!

Nejnovější články

Mohlo by se vám líbit...