Praha plánuje vybudovat 1500 nabíječek pro elektromobily, požádá o dotaci

V Praze se plánuje vybudovat 1500 veřejných nabíječek pro elektromobily, část bude na lampách veřejného osvětlení a část na samostatných sloupcích. Z nákladů ve výši asi 407,3 milionu korun bez DPH chce magistrát zhruba polovinu získat z dotačního programu vypsaného ministerstvem dopravy. Podání žádosti o dotaci dnes schválili městští radní. Nabíječky by podle náměstka primátora pro dopravu Zdeňka Hřiba (Piráti) měly vznikat od příštího roku do roku 2027.

Elektromobilita pro všechny

„Jedná se o významný příspěvek k tomu, aby elektromobilita do budoucna byla skutečně pro všechny, aby nezůstala jenom výsadou pro lidi, kteří mají vlastní garáž a mohou si tam levně elektromobil dobíjet. Protože přeci jenom dobíjení na rychlonabíječkách bude vždy z principu poměrně drahá záležitost,“ řekl Hřib. Město předpokládá, že počet elektromobilů v Praze se do roku 2030 zvýší až na 180.000 vozů, pro které bude potřeba vytvořit zhruba 4500 nabíjecích míst.

Rozvoj nabíjecí infrastruktury v Praze

Z 1500 nabíječek budovaných z dotačních peněz jich podle náměstka bude asi 900 stát samostatně a zbylých 600 bude umístěno ve sloupech veřejného osvětlení, které k tomu město postupně upravuje. Kvůli instalaci nabíjecích stanic je potřeba k lampám přivést nové kabely, které kapacitně zvládnou přivést energii pro lampu i nabíječku. Loni takto městská firma Technologie hlavního města Prahy podle dřívějších informací upravila 113 lamp, letos je v plánu dalších 239.

Nabíječkami město modernizované lampy osadilo zatím zkušebně na Vinohradech, kde koncem roku 2022 městská firma umístila 13 dobíjecích stanic s celkem 25 místy. Radní minulý týden schválili také umístění elektronabíječek do deseti záchytných P+R parkovišť a dvou podzemních garáží. Provozovatele sítě městských nabíječek plánuje magistrát vybrat v koncesním řízení.

Zdroj: čtk

Nejnovější články

Mohlo by se vám líbit...