Noční proud: Jak funguje a jak můžete ušetřit na elektřině?

Noční proud je jednou z forem dvoutarifního systému účtování elektřiny, který poskytuje výhodnější cenu energie během určitých hodin, typicky v noci nebo v méně vytížených časech. Tento systém umožňuje domácnostem a podnikům optimalizovat své náklady na elektřinu, pokud dokážou přizpůsobit spotřebu právě těmto časovým oknům.

V tomto článku se podíváme na to, co je noční proud, jak funguje, a jak ho můžete využít k úspoře peněz na svém účtu za elektřinu.

Noční proud: Obsah článku

Jak dnes funguje noční proud (nízký tarif) v Česku?

Noční proud v Česku stále existuje, ale jeho koncept prošel určitými změnami. Dnes se o něm často mluví spíše jako o nízkém tarifu v rámci dvoutarifních sazeb. Noční proud už není dostupný pouze v noci, ale rozdělení na vysoký a nízký tarif je flexibilnější a může se lišit podle regionů a dodavatelů elektřiny.

Dvoutarifní sazby: Domácnosti mohou využívat tzv. dvoutarifní sazby, kde mají během určitých hodin přístup k nižším cenám za elektřinu. Tyto sazby jsou atraktivní zejména pro ty, kteří mají vysokou spotřebu elektřiny, například kvůli vytápění, ohřevu vody, nebo používání energeticky náročných spotřebičů.

Rozvržení nízkého tarifu: Dříve byl „noční proud“ vázán pouze na noční hodiny, dnes se však nízký tarif může objevit kdykoli během dne, obvykle v méně vytížených hodinách (večer, ráno a někdy i přes den). Typický rozvrh zahrnuje 8 až 12 hodin nízkého tarifu denně, ale jeho konkrétní čas závisí na konkrétním distribučním území a dodavateli.

Čtěte také: Jak ušetřit v zimě za energie – TOP Tipy

Distribuční společnosti v Česku

Český trh s elektřinou obsluhují tři hlavní distributoři. Každá z těchto společností má svůj vlastní harmonogram nízkého a vysokého tarifu. Klikněte na odkazy níže pro více informací u konkrétních distributorů:

ČEZ Distribuce (západní a severní Čechy)

E.ON Distribuce (jižní Čechy a Morava)

PREdistribuce (Praha a blízké okolí)

Sazby vhodné pro nízký tarif

Pro využití nočního proudu je třeba mít nastavenou dvoutarifní sazbu. Mezi běžné dvoutarifní sazby patří například:

  • D25d – vhodná pro domácnosti s ohřevem vody (bojlery)
  • D26d – pro domácnosti s elektrickým vytápěním a ohřevem vody
  • D57d – oblíbená sazba pro domácnosti s tepelnými čerpadly nebo elektrickým vytápěním
  • D27d – speciální sazba pro nabíjení elektromobilů

Čtěte také: Oprav dům po babičce: Jak využít novou dotaci na kompletní renovaci a udržitelné bydlení

Výhody a nevýhody nočního proudu dnes

Výhody:

  • Nižší cena elektřiny: Využívání nízkého tarifu umožňuje výrazně snížit náklady na elektřinu, pokud přesunete spotřebu do těchto časů.
  • Flexibilní rozvržení nízkého tarifu: Nízký tarif dnes nemusí platit pouze v noci, ale může být rozložen i během dne, což umožňuje lépe přizpůsobit spotřebu.

Nevýhody:

  • Nutnost přizpůsobit se rozvrhu: Abyste skutečně ušetřili, musíte přizpůsobit svůj denní režim časům nízkého tarifu, což může být nepohodlné.
  • Dvoutarifní elektroměr: Pro využití nízkého tarifu je potřeba mít speciální dvoutarifní elektroměr, což může znamenat investici do úpravy stávajícího odběrného místa.

Co je noční proud?

Noční proud je termín, který se používá pro označení levnější elektřiny dodávané ve specifických časových oknech, typicky v noci nebo v časných ranních hodinách. Tento systém se řadí do dvoutarifního účtování, kde jsou rozlišeny dva různé tarify:

Nízký tarif (běžně známý jako „noční proud“): platí v době, kdy je nižší spotřeba elektřiny (obvykle večer, v noci a někdy i během dne). Cena za elektřinu je v těchto časech nižší.

Vysoký tarif: je účtován v době vysoké poptávky po elektřině (během dne, zejména v dopoledních a odpoledních hodinách), kdy je cena za elektřinu vyšší.

Čtěte také: Schlieger recenze: Proč právě tato firma vede ve svém oboru?

Jak funguje noční proud?

Dodavatelé elektřiny rozdělují den na dvě části a v době, kdy je poptávka po elektřině nižší (obvykle v noci), nabízejí výhodnější ceny. Tento systém je výhodný nejen pro spotřebitele, ale i pro samotné dodavatele, protože pomáhá vyrovnávat zátěž na elektrickou síť. Spotřeba elektřiny se totiž během dne zvyšuje, zatímco v noci značně klesá.

Období nízkého tarifu, tedy kdy je k dispozici levnější noční proud, závisí na konkrétním distributorovi elektřiny a také na regionu, ale typicky se jedná o 8 až 12 hodin denně.

Kdo může využívat noční proud?

Noční proud je dostupný pro domácnosti i firmy, ale hlavním předpokladem pro jeho využití je mít dvoutarifní elektroměr, který rozlišuje spotřebu během vysokého a nízkého tarifu. Mezi hlavní spotřebiče, které mohou těžit z nižší ceny v nočním tarifu, patří:

  • Elektrické bojlery a vytápěcí systémy: Topení vodou nebo ohřev vody během noci může znamenat značnou úsporu.
  • Pračka a sušička: Spuštění těchto spotřebičů během nočního tarifu může také vést k nižším nákladům.
  • Myčka nádobí: Naplánování mytí nádobí na noční hodiny může být také finančně výhodné.
  • Nabíjení elektromobilů: Pro majitele elektromobilů je noční proud obzvlášť užitečný, protože nabíjení během noci může významně snížit náklady.

Budoucnost nočního proudu a nízkých tarifů

Vzhledem k vývoji v oblasti obnovitelných zdrojů energie, flexibilního řízení spotřeby a tzv. „smart grid“ (chytrých sítí), lze očekávat, že systémy dvoutarifních sazeb budou do budoucna stále relevantní. Navíc mohou být rozšířeny o dynamické tarify, kde se cena elektřiny mění podle aktuální nabídky a poptávky v síti, což by mohlo ještě více zvýhodnit spotřebu v méně vytížených obdobích.

V Česku se tak noční proud stále vyplatí, zejména pro domácnosti s vyšší spotřebou energie, a i když už není vázán pouze na noční hodiny, stále nabízí atraktivní způsob, jak ušetřit na účtech za elektřinu.

Čtěte také: E.ON Recenze: Přední společnost v oblasti ekologických řešení pro energetiku

Jak můžete ušetřit na nočním proudu?

  1. Zjistěte, kdy platí nízký tarif: Každý distributor elektřiny má jiný časový rozvrh pro noční proud. Informace o tom, kdy nízký tarif platí, by měly být uvedeny ve smlouvě nebo na webu vašeho dodavatele elektřiny.
  2. Optimalizujte spotřebu: Snažte se plánovat činnosti spojené s vyšší spotřebou elektřiny na dobu, kdy platí nízký tarif. Například můžete zapnout pračku, myčku nebo ohřívač vody na noční proud.
  3. Používejte programovatelné spotřebiče: Využívejte spotřebiče, které můžete časově nastavit na spuštění v období nízkého tarifu.
  4. Zvažte instalaci moderních spotřebičů: Novější spotřebiče často nabízejí funkce, které umožňují plánovat spotřebu energie tak, aby bylo možné využít výhodnějších tarifů.

Závěr – Vyplatí se přechod na noční proud?

Přechod na systém s nočním proudem se vyplatí především těm domácnostem, které mají vysokou spotřebu elektřiny, například kvůli vytápění nebo ohřevu vody. Pokud používáte spotřebiče s vysokou spotřebou hlavně v době, kdy je k dispozici nízký tarif, mohou být vaše úspory značné.

Důležité je však vzít v úvahu i to, že ne každý dodavatel elektřiny nabízí výrazné rozdíly mezi vysokým a nízkým tarifem. Před změnou tarifu se proto vyplatí podívat se na nabídky více dodavatelů a pečlivě zvážit, zda se pro vás noční proud skutečně vyplatí.

Noční proud představuje skvělý způsob, jak snížit náklady na elektřinu tím, že svou spotřebu přesunete do doby, kdy je energie levnější. S dvoutarifním elektroměrem a správným plánováním můžete využít noční proud k efektivnímu a ekonomickému řízení spotřeby elektřiny.

Čtěte také: Recenze společnosti Viessmann: Zelená energie na nové úrovni

Nejnovější články

Mohlo by se vám líbit...