Elektrokotel: jak vybrat správný elektrokotel?

Elektrický kotel je oblíbenou volbou pro vytápění díky své bezpečnosti a efektivitě. Tento typ kotle přeměňuje elektrickou energii na teplo, které účinně ohřívá místnosti. Navíc je ideální pro různé prostory, jako jsou rodinné domy, byty a kanceláře. Díky své univerzálnosti, jednoduché instalaci a absenci emisí znečišťujících látek, představuje atraktivní možnost pro moderní vytápění.

Obsah článku:

Elektrický kotel: vlastnosti a výhody

Analýza výhod elektrických kotlů pomáhá posoudit, zda je investice do těchto zařízení správná. Kromě specifických vlastností jednotlivých modelů byste měli zvážit i obecné výhody těchto kompaktních a efektivních jednotek. Mezi hlavní výhody elektrických kotlů patří:

  • Nízká hmotnost a kompaktní rozměry: Umožňují snadnou instalaci na vhodném místě, aniž by zabíraly mnoho prostoru.
  • Moderní automatizace: Efektivně chrání zařízení před kolísáním napětí a automaticky jej vypne v případě poruchy.
  • Pokročilý systém senzorů a indikace: Usnadňuje diagnostiku a řešení problémů.
  • Nízká hladina hluku: Zajišťuje tichý provoz bez rušení.
  • Požární a elektrická bezpečnost: Nabízí vysokou úroveň bezpečnosti.
  • Přijatelná cena: Je cenově dostupné v porovnání s některými jinými topnými systémy.

Další výhodou je minimální údržba – stačí jednou ročně provést preventivní kontrolu. Elektrokotle také nevyžadují komín a jejich připojení je jednodušší než u plynových kotlů.

Na druhou stranu, elektrické kotle mají i své nevýhody. Provoz může být finančně náročný, zejména v oblastech s vysokými cenami elektřiny, což může vést ke zvýšeným nákladům na energie. Dále, výroba elektřiny z neobnovitelných zdrojů může vyvolávat ekologické obavy. Některé modely také produkují suché teplo, které může být nepříjemné a zhoršit dýchací potíže u některých osob.

Elektrický kotel: technické vlastnosti a kritéria výběru

Kotel může řešit 2 úkoly: zajistit provoz topného systému a dostupnost teplé vody v místnosti. Proto se modelová řada dělí na jednookruhové a dvouokruhové elektrokotle.

Jednookruhové modely fungují pouze pro vytápění a plní pouze jeden úkol. Dvouokruhové modely podporují vytápění a zajišťují teplou vodu pro domácí spotřebiče: umyvadlo, vanu, pračku a myčku. Koupit jednookruhový elektrický kotel lze pro takové nebytové prostory, ve kterých je nutné udržovat vytápění v zimním období, nebo pro obchodní centra, kde je teplá voda zajišťována bojlery. Náklady na takový kotel budou poloviční oproti dvouokruhovému modelu.

Kotle se rozlišují především podle výkonu, dále podle funkčnosti a způsobu ohřevu chladicí kapaliny. Výkon je zodpovědný za spotřebu energie topného systému. Závisí na ploše a na každých 10 metrů čtverečních budete potřebovat 1 kW výkonu.

Přečtěte si naši recenzi: Schlieger recenze

Regulace výkonu elektrických kotlů může být buď postupná, nebo skoková. Kotel s plynulou regulací je vybaven reostatem, který umožňuje jemné ladění výkonu podle aktuálních potřeb. Je důležité mít na paměti, že výkon uvedený v technickém listu výrobku platí za ideálních podmínek: dobře izolované stěny, žádné tepelné ztráty skrze podlahu, střechu a okna, a výška místnosti do 3 metrů. Pokud budova není dobře izolována, je třeba zvýšit výkon kotle, protože nezateplená místnost může ztrácet v průměru 30 až 50 % tepla.

Většina elektrických kotlů je vybavena automatickým řídicím systémem. Po prvotním nastavení požadované teploty a režimu se kotel automaticky přizpůsobuje těmto parametrům. U prémiových modelů najdete mikroprocesorové řídicí jednotky, které umožňují programování vytápění. To znamená, že můžete nastavit konkrétní časy provozu a požadované teploty, například přepnout kotel na minimální teplotu (+8 ºC), když v místnosti nejsou žádní lidé. Tento komfortní systém zajišťuje efektivní a flexibilní provoz kotle.

Elektrický kotel
Elektrické kotle
Elektrokotel
vytápění

Nepřehlédněte tento článek: Vzestup plug-in hybrid vozidel

Typy elektrického kotle

Pro výběr správného kotle pro vaši domácnost nestačí jen pochopit princip fungování. Musíte alespoň trochu porozumět rozdílům mezi jednotlivými typy elektrických topných zařízení. Existují tři typy: elektrodové, indukční a síťové.

Elektrodové

Jejich konstrukce obsahuje dvě elektrody, které jsou umístěny ve výměníku tepla. K těmto elektrodám proudí elektrická energie, která vytváří rozdíl potenciálů. Teplonosné médium funguje jako vodič proudu, protože obsahuje soli. Elektrická energie vytváří teplo průchodem elektrolytem, který má vysoký odpor. Teplonosné médium (elektrolyt) je voda, která prošla určitou úpravou. Někdy to může být kapalina na bázi ethylenglykolu. Tento typ kotle se během několika minut zahřeje na nastavený výkon.

Indukční

Kotle tohoto typu mají dvě hlavní součásti: indukční cívku, která zároveň slouží jako generátor, a soustavu ocelových trubek, v níž se nachází chladicí kapalina (běžně se nazývá jádro). Princip činnosti je jednoduchý: po spuštění kotle začne cívka pracovat, přeměňuje elektrickou energii na magnetické pole, které směřuje do jádra. To se zahřívá a vzniklé teplo se předává teplonosné látce. Takové kotle mají vysoký výkon a používají se k vytápění průmyslových budov.

Síťové

Jedná se o nejoblíbenější typ elektrických topných kotlů. Podle principu fungování je velmi jednoduchý a připomíná varný kotel. Jeho hlavní součástí je (TEN). Představuje spirály z nichromové oceli, pokryté pláštěm z hliníku, oceli nebo titanu.

Mezi spirálou a pláštěm je obvykle umístěn křemenný písek nebo jiná dielektrická výplň. Do topného tělesa je přiváděna elektřina, která ho zahřívá. Ten zase předává přijaté teplo vodě, která působí jako chladicí médium. Někdy může být v nádrži zařízení umístěno několik trubkových elektrických ohřívačů.

Elektrický kotel: Vlastnosti instalace

Při výběru elektrického kotle je klíčové zvážit typ jeho instalace. Nejčastěji se setkáte s dvěma hlavními typy:

  • Nástěnné elektrické kotle: Jsou ideální pro menší prostory, kde jejich kompaktní rozměry a nízká hmotnost umožňují snadnou montáž na zeď. Díky těmto vlastnostem šetří místo a jsou vhodné do bytů nebo menších místností.
  • Podlahové elektrické kotle: Tyto kotle jsou větší a těžší než nástěnné modely. Nabízejí vyšší výkon a jsou určeny pro vytápění větších prostor. Jejich robustní konstrukce a větší rozměry umožňují efektivní ohřev rozsáhlejších ploch, což je činí vhodnými pro větší domy nebo komerční objekty.

Výběr mezi nástěnným a podlahovým kotlem by měl záviset na velikosti prostoru, který má být vytápěn, a na požadovaném výkonu.

Elektrický kotel
Elektrické kotle
Elektrokotel
vytápění

Čtěte další z našich recenzí: SolidSun Recenze

Elektrický kotel: Možnosti úspory energie

Termostatické regulátory a časovače jsou zásadní pro efektivní provoz elektrických kotlů. Termostaty automaticky udržují požadovanou teplotu a časovače umožňují nastavit, kdy se kotel zapne a vypne, čímž se minimalizuje plýtvání energií.

Inteligentní domácí systémy poskytují možnost dálkového ovládání a automatizace. Tyto systémy umožňují přizpůsobit vytápění na základě aktuálních potřeb a počasí, což zvyšuje efektivitu a snižuje náklady.

Integrace s dalšími domácími zařízeními zajišťuje optimální výkon kotle. Například chytré systémy mohou upravit teplotu při otevřených oknech, čímž se šetří energie.

Energetické audity umožňují sledovat spotřebu energie a identifikovat oblasti pro úspory. Tyto analýzy pomáhají optimalizovat provoz elektrického kotle a zlepšit jeho energetickou efektivitu.

Elektrický kotel: Tipy pro výběr

Koupit elektrický kotel není těžké, pokud přesně víte, co hledáte. Aby váš nákup nakonec přinesl jen užitek a vyplatil se v rekordním čase, doporučujeme vám při výběru elektrického kotle věnovat pozornost následujícím kritériím:

velikost vytápěné místnosti
✅ teplotní charakteristiky vašeho regionu
✅ přípustný výkon elektrokotle
✅ stav elektrické sítě
✅ vybavení elektrického kotle

Čím větší je místnost, ve které má být topné zařízení instalováno, tím výkonnější by mělo být. Totéž platí pro teplotní režim specifický pro vaši klimatickou oblast. Pro oblasti s teplými zimami nemá smysl volit elektrický kotel značného výkonu.

Závěr

Elektrické kotle nabízejí efektivní a kompaktní řešení pro vytápění a ohřev vody, s nízkou hlučností a minimální údržbou. Jsou snadné na instalaci a poskytují vysokou úroveň bezpečnosti. Nicméně, vyšší náklady na elektřinu a ekologický dopad mohou být nevýhodou, zejména v oblastech závislých na neobnovitelných zdrojích energie. Výběr správného modelu by měl zohlednit velikost prostoru, klimatické podmínky a specifikace kotle, aby bylo zajištěno optimální využití a úspora.

Nejnovější články

Mohlo by se vám líbit...