Trochu jiný bojler aneb jak tepelným čerpadlem ohřívat vodu pro využití v domácnosti

Teplá a studená. Standardní vodovodní baterie každé domácnosti nabízí právě tuto volbu. Někdo teplou vodu odebírá z centrálního zdroje, jiný si musí její ohřev zajistit sám. A právě druhému typu domácností se chceme v následujícím článku věnovat. Způsobů ohřevu vody pro využití v domácnosti totiž existuje několik a portfolio možností se neustále rozrůstá. Jedním z nejnovějších hitů je pro získání teplé vody na mytí, sprchování či úklid využití tepelného čerpadla. Už jste slyšeli o bojleru, který by fungoval jako obrácená lednička?

O tepelných čerpadlech bylo již popsáno mnoho řádků, odstavců a celých článků. Vždy se ale o tom to zařízení hovoří v souvislosti s vytápěním v chladných částech roku, nebo naopak s klimatizováním, když venku zavládnou parna. Možná jste ale dosud netušili, že na trhu lze již pořídit bojler, který by k ohřívání vody využíval právě tepelné čerpadlo. Ano, žádný kotel na tuhá paliva, na plyn nebo elektřinu, nýbrž „obrácená lednička“, která vám zajistí teplou vodu ve sprše.

Jaký typ ohřevu vody vybrat?

Volba způsobu ohřevu vody v domácnosti je jedna z klíčových věcí při stavbě rodinného domu, jeho rekonstrukce nebo rekonstrukce bytu. O typu tepelného zdroje pro ohříván vody byste měli mít jasno už při vypracovávání projektu. Donedávna lidé volili prakticky mezi dvěma modely. Prvním bylo napojení bojleru na topný systém. Pokud například vytápíte dům kotlem na tuhá paliva, vyplatí se vám k topnému okruhu připojit právě i bojler, abyste v něm vodu nemuseli ohřívat zvlášť elektřinou, i když topíte v kotli. Druhým modelem je pořízení bojleru elektrického, který se sepíná podle toho, a na kolik stupňů potřebujete vodu ohřát a kolik ohřáté vody jste již vyčerpali.

První z obou modelů je jasně efektivnější, protože využíváte teplo primárního zdroje pro vytápění domu nebo bytu. Postupem času se začaly objevovat další možnosti. Zejména s rozvojem plynofikace si lidé pořizovali plynový kotel s integrovaným bojlerem, v němž je voda ohřívána rovněž plynem. Modernější typy plynových kotlů umožňovaly napojení na solární kolektory, které účinně vodu ohřívaly přes léto, kdy nebylo nutné dům či byt vytápět.

typ
Bojler s tepelným čerpadlem
Tepelné čerpadlo pro ohřev vody
Hybridní bojler
Úspora nákladů

Bojler s tepelným čerpadlem

Posledním hitem je však bojler s tepelným čerpadlem. Jedná se o zařízení, které jako zdroj pro ohřev vody používá právě tepelné čerpadlo, a to typ vzduch-voda. Ano, tepelným čerpadlem vzduch-voda lze vytápět i vlastní dům nebo byt, zde je však určené pouze k ohřevu vody, se kterou se doma umýváte nebo ji používáte třeba na úklid.

Jak to funguje?

Jedná se bojler s tepelným čerpadlem vzduch-voda, takže je jasné, že máte co do činění se dvěma zařízeními v jednom. Základem je zásobník na vodu (podobně jako u všech ostatních typů bojleru), tepelné čerpadlo pak slouží jako zdroj tepla pro ohřívání vody v zásobníku.

Z dřívějších článků už víme, že tepelné čerpadlo funguje na principu přenášení tepelné energie (tepla) z jednoho prostředí do jiného. A že existuje mnoho druhů tepelných čerpadel (vzduch-vzduch, země-voda, vzduch-voda). Tepelné čerpadlo vzduch-voda získává teplo ze vzduchu a přenáší jej do vody.

Mohlo by vás zajímat: Schlieger Recenze – Informace o oblíbené společnosti

Vzduch zevnitř, nebo zvenku?

Zatímco tepelná čerpadla vzduch-voda určená pro vytápění získávají teplo ze vzduchu venku, v tomto případě může tepelné čerpadlo pro ohřev vody v bojleru využívat i vzduch zevnitř objektu. To se na první pohled může jevit jako výhoda, jenže zdání klame. Je třeba mít pořád na paměti, že tepelné čerpadlo funguje jako obrácená lednička, tedy že aby bylo možné tepelnou energii koncentrovat do vody, nutně tuto energii musíme odněkud brát – ze vzduchu. Pokud bychom tedy k ohřevu vody využívali pouze teplo zevnitř budovy (domu nebo bytu), nutně bychom obytný prostor permanentně ochlazovali. Takový způsob ohřívání vody v bojleru se může jevit jako výhodný v létě. Bojler s tepelným čerpadlem tedy může v parných měsících sloužit zároveň jako klimatizace.

Jenže v zimě by to znamenalo, že teplo vytvořené například spalováním dříví v krbu by tepelné čerpadlo obratem posílalo do vody v zásobníku. Fakticky byste si tak vodu ohřívali zdrojem pro vytápění domu nebo bytu, ale zároveň s tím byste propálili elektřinu, která je nutná pro chod tepelného čerpadla.

Proto se jako ideální jeví pořízení takového bojleru s tepelným čerpadlem, kde můžete mezi oběma variantami přepínat. Tedy v létě ohřívat vodu vzduchem zevnitř (abyste si zajistili příjemnou teplotu doma), v zimě vodu ohřívat tepelnou energií získanou ze vzduchu zvenku.

Vyplatí se to?

Je sice skvělé být nadšencem do moderních technologií, avšak nakonec se o jejich (ne)instalaci rozhodujeme podle své peněženky. Jinými slovy vždy nakonec dospějeme do bodu, kdy začneme počítat, zda se nám to vyplatí. Bojler s tepelným čerpadlem není žádnou výjimkou.

Obecně se uvádí, že ohřev vody za pomoci tepelného čerpadla ušetří 30 až 50 procent nákladů v porovnání se stávajícím zdrojem (plyn, elektřina). Výsledná úspora samozřejmě závisí na mnoha faktorech. Prvním, a zcela klíčovým faktorem je takzvaný topný faktor. Jeho hodnota vyjadřuje poměr vyprodukovaného tepla a spotřebované energie. Čím vyšší topný faktor je na tepelném čerpadle uveden, tím lépe. Tím totiž laciněji vyjde jeho provoz. Hodnota topného faktoru závisí na teplotě vzduchu okolního prostředí. Čím je vzduch chladnější, tím nižší hodnota topného faktoru je. Jinými slovy, v zimě vás ohřev vody pomocí tepelného čerpadla vyjde dráž než v létě.

Dalšími faktory, které ovlivňují provozní náklady tepelného čerpadla je cílová teplota, na kterou chcete vodu v bojleru ohřát. Ta by neměla nikdy klesnout pod 50 až 55 stupňů Celsia, jelikož tato hranice se uvádí jako ještě bezpečná z bakteriologického hlediska. Pokud byste vodu ohřívali na nižší teplotu, riskujete, že se vám v bojleru rozmnoží například legionella. Jde o bakterii, která způsobuje onemocnění legionelóza, jež postihuje dýchací cesty a může vést k zápalu plic.

V neposlední řadě hraje roli také to, jak objemný zásobník vody pořídíte a kolik teplé vody spotřebujete.

Čtěte také: Srovnání dodavatelů zelené energie – kdo je na tom nejlépe?

S jak vysokou investicí je třeba počítat?

Bojlerů s tepelným čerpadlem je na trhu více druhů. Pokud pořídíte bojler čistě s tepelným čerpadlem, investice půjde řádově do desítek tisíc korun. Pořizovací cena takového zařízení se pohybuje nejčastěji kolem 50 tisíc korun. Bojlery s větším zásobníkem na vodu jsou dražší, s menšími zásobníky naopak levnější.

Existuje ale také možnost zakoupit hybridní zařízení. V takovém případě se jedná o bojler s tepelným čerpadlem, a navíc ještě přídavným topným tělesem. To pro případ, že byste potřebovali vodu v zásobníku ohřát rychleji, například kdyby teplota okolního vzduchu byla extrémně nízká a tepelné čerpadlo by vodu ohřívalo skutečně dlouho. Hybridní bojlery jsou zpravidla levnější a jejich cena se pohybuje nejčastěji okolo 20 tisíc korun.

Tak či tak, návratnost investice se obvykle pohybuje kolem pěti let. Jak vidno, tepelné čerpadlo se vyplatí i při tomto způsobu využití. Tedy nikoli pouze pro vytápění domu nebo bytu, ale i jako zdroj pro ohřev vody v bojleru.

investice
Bojler s tepelným čerpadlem
Tepelné čerpadlo pro ohřev vody
Hybridní bojler
Úspora nákladů

Použité zdroje:

https://vytapeni.tzb-info.cz/tepelna-cerpadla/25094-zasobnik-pro-pripravu-teple-vody-bojler-s-tepelnym-cerpadlem-vzduch-voda-cast-1-2

https://www.gas.cz/ariston-nuos-primo-200-hc/produkt/12504/367/

https://www.gas.cz/ariston-lydos-hybrid-wifi-80/produkt/16660/171/

https://www.eon.cz/radce/vytapeni-a-vetrani/tepelna-cerpadla/jak-rychle-vrati-svoji-cenu-bojler-s-tepelnym-cerpadlem/

https://www.remko.cz/tepelne-cerpadlo-pro-ohrev-teple-vody-rbw-301-pv-1

Nejnovější články

Mohlo by se vám líbit...