Vědec z Univerzity Pardubice pracuje na vývoji baterie, jež sama obnoví kapacitu

Vědec z Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice Tomáš Syrový pracuje na nové generaci chytrých baterií, schopných samy obnovit svoji kapacitu. Využití podle něj najdou například ve výrobě elektromobilů. Do projektu jsou zapojeni vědci ze sedmí zemí, uvedla škola v tiskové zprávě.

Proces obnovení kapacity

Cílem evropského projektu s názvem Salamander je pokrokový typ lithiové baterie s inteligentními funkcemi. „Naším cílem je baterie, která sama sleduje svůj zdravotní stav a dokáže aktivovat proces obnovení své kapacity. Aby mohla sledovat svoji kapacitu a v případě potřeby ji obnovit, potřebuje mít v sobě senzory, které jí to umožní. Právě výzkum těchto senzorů je moje role v projektu,“ řekl Syrový.

Projekt má v úmyslu vyvinout Li-ion baterii podobnou té, která je dnes běžně používaná. Inteligentní funkce zahrnují tenkovrstvé tištěné senzory pro sledování stavu baterie. Když baterie dosáhne určité úrovně opotřebení, případně je v ní indikován senzory nežádoucí stav, může aktivovat proces obnovení kapacity či potlačení problému.

Uplatnění

Nový typ baterie by se měl v budoucnu začít využívat například u elektromobilů nebo u stacionárních bateriových úložišť. Cílem je, vyrobit pilotní bateriové články, které budou udržitelné a šetrné k životnímu prostředí. Projekt badatelů ze sedmi evropských zemí koordinuje Institut pro energetické technologie (IFE) v norském městě Kjeller.

zdroj: ČTK

Nejnovější články

Mohlo by se vám líbit...