Podíl aut vyrobených v Číně na prodeji elektromobilů v EU letos vzroste

Na celkovém prodeji automobilů s plně elektrickým pohonem v Evropské unii se v loňském roce téměř 20 procenty podílely vozy vyrobené v Číně. V letošním roce by měl tento podíl vzrůst na více než 25 procent. Vyplývá to ze studie, kterou tento týden zveřejnila Evropská federace pro dopravu a životní prostředí (T&E).

Vyšetřování

Více než polovinu elektromobilů dovezených loni do EU z Číny nicméně tvořily vozy západních značek v čele s americkou Teslou. Podíl čínských značek na trhu s elektromobily v EU loni činil necelých osm procent, do roku 2027 by se však mohl vyšplhat na 20 procent, píše se ve studii.

Evropská komise (EK) v loňském roce začala vyšetřovat subvencování výroby elektromobilů v Číně. Šéfka EK Ursula von der Leyenová v září obvinila Peking, že zaplavuje světové trhy elektromobily, jejichž ceny jsou uměle nízké díky obrovským státním dotacím. Součástí vyšetřování by mohly být i západní značky, které své elektromobily do EU dovážejí z Číny, píše server CNBC

Nová cesta

Zakladatel poradenské společnosti Sino Auto Insights Tchu Le podle CNBC uvedl, že pobídky zavedené Pekingem začátkem minulého desetiletí otevřely cestu k výrobě cenově dostupných elektromobilů v Číně. „EU a USA jsou výrazně pozadu, protože nemají kvalitní elektromobily za dostupné ceny, neboť tradiční automobilky se na jejich vývoj a výrobu zaměřily teprve nedávno,“ dodal.

zdroj: ČTK

Nejnovější články

Mohlo by se vám líbit...