M.Boleslav připravuje vznik energetického společenství ke sdílení elektřiny

Mladá Boleslav připravuje fotovoltaické panely na dalších deset městských budov. Do konce letošního roku mají být osazené první tři budovy. Zastupitelé města v pondělí schválili na vybudování fotovoltaiky a projektovou přípravu dalších míst zhruba 9,4 milionu korun. Do konce letošního roku chce město rovněž vytvořit energetické společenství, které má v budoucnu umožnit sdílení elektřiny mezi různými odběrnými místy. Novinářům to dnes řekl primátor Jiří Bouška (ANO).

Plán osazení fotovoltaických panelů

„V letošním roce, po těch dlouhých přípravách, bychom měli osadit fotovolatické panely na bazén na Štěpánce, na 6. základní školu a na školu v Debři,“ řekl Bouška. Jde o investici přes osm milionů korun. Na studie a projektovou přípravu dalších budov, například pro 7., 8. a 9. základní školu, jde zhruba 1,2 milionu korun.

Dotace a energetické společenství

Město už dříve na webu uvedlo, že na přípravu společenství pod názvem Energetické společenství města Mladá Boleslav má přislíbenou dotaci z Národního plánu obnovy ve výši 585.000 korun. Součástí společenství bude i na jaře založená městská společnost pro obnovitelné zdroje a energetiku. V budoucnu má být společenství otevřené i dalším subjektům, firmám a jednotlivcům.

„Již jsme také pořídili centrální systém, který bude mozkem celého řízení naší komunitní energetiky. Městu bude poskytovat data o aktuálním stavu a řídit přerozdělování energie tak, aby například nedocházelo k nepovoleným přetokům do sítě,“ uvedl náměstek primátora Petr Servus.

Řízení komunitní energetiky

Sdílení umožní výrobci elektřiny, například obci, sdílet vyrobenou elektřinu z fotovoltaických elektráren mezi svými odběrnými místy, jako jsou školy a úřady. Vstup do energetického společenství bude regulovaný, aby na jedné straně bylo kde vyrábět elektrickou energii a zároveň byla zajištěna její spotřeba.

Zdroj: čtk

Nejnovější články

Mohlo by se vám líbit...