Krnov chce na pět svých budov nainstalovat fotovoltaické elektrárny

Krnovská radnice chce na pět svých budov nainstalovat fotovoltaické panely. Jde například o domov pro seniory či zimní stadion. Celkem by instalace elektráren měla stát okolo 12 milionů korun. ČTK to dnes řekla mluvčí města Dita Círová.

Hlavní budovy

„Prvními objekty, na kterých budou fotovoltaické elektrárny umístěny, jsou budova městského úřadu ve Vodní ulici, úpravna vody Zlatá Opavice, čistírna odpadních vod, domov pro seniory a zimní stadion,“ uvedla.

Starosta Krnova Tomáš Hradil (Krnovští Patrioti) uvedl, že pro pilotní projekty město vybralo takové objekty, u nichž se předpokládá, že samy spotřebují většinu vyrobené energie. Až na zimní stadion už město má pro všechny objekty připravenou projektovou dokumentaci. Na posledním projektu se pracuje. Město na něj chce získat evropskou dotaci.

„Předpokládané náklady na realizaci projektů se pohybují okolo 12 milionů korun. S instalací fotovoltaických panelů by se mělo začít ještě letos. První elektrárna vznikne na budově úřadu ve Vodní ulici,“ doplnila mluvčí.

Další opatření

Snížit náklady na energie se město snaží i dalšími opatřeními. Patří k nim výměny oken, světelných zdrojů či kotlů, instalace spořičů vody, termostatických ventilů či hlavic u radiátorů nebo zateplování objektů. Ušetřit se město snaží také na nákupu energií, jejich dodávky vybírá v soutěži na burze.

Investice do výstavby fotovoltaických elektráren připravuje i opavský magistrát. V nejbližších čtyřech letech to může být až 200 milionů korun. Musí ale nejdříve minimálně zčásti změnit územní plán města. Ten současný je pro rozvoj tohoto typu obnovitelných zdrojů s ohledem na památkovou péči limitující.

Radnice předpokládá, že vybudováním elektráren bude moct město každý rok ušetřit desítky milionů korun. Část peněz chce Opava na projekty použít z vlastních zdrojů, zbytek z dotačních titulů. Pracovníci města vytipovali 47 objektů, na kterých by panely mohly být nainstalovány. Jde například o nový parkovací dům u železniční stanice, jehož střecha se využívá i k zachycování dešťové vody, některé školy mimo historické centrum či budovy v areálu Městského dopravního podniku Opava v Kylešovicích, technické služby nebo budovy magistrátu v Krnovské ulici.

zdroj: ČTK

Nejnovější články

Mohlo by se vám líbit...