Jak ušetřit v zimě za energie – TOP Tipy

Zima je tady a s ní i zvýšená spotřeba energie. Jak ušetřit v zimě, abyste se vyhnuli nepříjemným překvapením ve formě nedoplatku na konci topné sezóny? Existuje několik jednoduchých tipů, které vám pomohou snížit vaše náklady na energie a zároveň přispět k ochraně životního prostředí.

Jak ušetřit v zimě za energie? Obsah článku

  1. Zateplení
  2. Ušetřete tepelným čerpadlem vzduch-vzduch
  3. Tepelné čerpadlo vzduch-voda
  4. Vyměňte kotel
  5. Větrejte správně
  6. Solární panely – fotovoltaická elektrárna
  7. Uložte si energii na později
  8. Stáhněte na noc teplotu
  9. Dotace
  10. Chytrá domácnost
  11. Změna způsobu vytápění
  12. Závěr

Zateplení

Jeden z nejefektivnějších způsobů, jak v zimních měsících ušetřit za energie je zateplení. Zateplit svou domácnost můžete mnoha způsoby. Téměř kamkoliv se doma podíváte, tak můžete zvýšit izolaci. Hlavní body úniku tepla jsou okna, podlahy, zdi, stropy a popřípadě dokonce i střecha či půda. Důležité ale je, že správně zateplená domácnost může přinést až 60 % úsporu na energiích.

Za energie můžete ušetřit až 60 % nákladů díky dobré izolaci.

Ušetřete tepelným čerpadlem vzduch-vzduch

Pokud chcete dlouhodobě ušetřit za energie skrz celý rok, tak tepelné čerpadlo vzduch-vzduch je skvělou volbou. Počáteční náklady jsou sice poměrně vysoké, ale snížení spotřeby Vám tuto investici v dlouhodobém hledisku více než vrátí. Tepelné čerpadlo vzduch-vzduch funguje na velice podobném principu jako Vaše lednice.

Přečtěte si více o tomto způsobu úspory energie:

Jak ušetřit za energie tepelným čerpadlem vzduch-vzduch?

Tepelné čerpadlo vzduch-voda

Jeden z nejoblíbenějších způsobů, jak investovat do šetření za energie je tepelné čerpadlo vzduch-voda. Kouzlo tepelného čerpadla spočívá v tlaku, kterým vodu ohřívá. Jak už bylo řečeno, tak tepelná čerpadla mají vysoké počáteční náklady. Na druhou stranu jejich návratnost je naprosto nepopiratelná. Navíc prospíváte i životnímu prostřední, ke kterému je tento způsob ohřevu šetrný.

Přečtěte si více o tomto způsobu úspory energie:

Tepelné čerpadlo vzduch-voda. Kouzelník, který dokáže vyrobit teplo i z mrazu

Vyměňte kotel

Pokud máte doma starý plynový kotel, tak je dost pravděpodobné, že využívá vaši energii a peníze velmi neefektivním a nehospodárným způsobem. Novější plynový kotel může být kompaktnější a o něco efektivnější varianta, která spotřebovává méně energie. Nejefektivnějším plynovým kotlem je kondenzační. Jeho nevýhodou je větší objem.

kotel

Větrejte správně

Mít přes zimu otevřené okno jen na větračku dokonale vystihuje slovní spojení „topit pánu bohu do oken“. Teplo z topení totiž stoupá přímo do Vašeho otevřeného okna, a to samozřejmě velmi zvyšuje Vaši spotřebu. Důležité proto je zkrátit tento proces na co nejkratší dobu. Nejefektivnější způsob, jak vyvětrat spočívá v čase. Otevřete okno co nejvíce, abyste vytvořili silný proud čerstvého vzduchu a větrejte co nejkratší dobu.

Solární panely – fotovoltaická elektrárna

Díky rostoucím cenám energií se tepelná čerpadla a fotovoltaické elektrárny staly silným trendem v cestě k šetření peněz na energiích i nezávislosti na jejich zdroji. Solární panely zužitkují sluneční energii, kterou získáte kdykoliv a zadarmo. Nebýt závislý na dodavateli energie je v dnešní době drahých energií veliká výhoda.

Přečtěte si více o tomto způsobu úspory energie:

Solární a fotovoltaické panely. Jaké jsou mezi nimi rozdíly a kterým dát přednost?

Uložte si energii na později

Zásadní problém fotovoltaické elektrárny je nekonzistentnost a časový nesoulad, kdy energie vznikne a kdy ji potřebujeme. Nejlepším řešením je pořídit si k Vaší fotovoltaice baterii. Energii, kterou získáte v slunečných dnech, použijete poté k večeru, kdy nezískáváte teplo ze slunečních paprsků.

Přečtěte si více o tomto způsobu úspory energie:

Pro neslunné dny – Jak ušetřit díky úložišti elektřiny pro pozdější spotřebu

Stáhněte na noc teplotu

Obecně je známo, že nižší teploty jsou pro naše tělo přes noc zdravější a náš spánek kvalitnější. Během noci naše tělo regeneruje a nepotřebuje tudíž „pracovní“ teplotu.

Doporučená teplota pro spánek se pohybuje mezi 16 a 20 °C. Tato teplota umožňuje tělu relaxovat a uvolnit se, což je důležité pro kvalitní spánek.

Pokud je teplota v ložnici příliš vysoká, tělo se začne potit a bude mít obtíže se uklidnit. Naopak, pokud je teplota v ložnici příliš nízká, tělo se bude snažit zahřát, což může vést k nespavosti.

Stáhněte tedy na noc teplotu v místnosti, kde spíte a v ostatních místnostech můžete topení úplně vypnout.

jak ušetřit v zimě
topení

Dotace

Dotace na úspory energií jsou dostupné pro domácnosti, podnikatele i organizace. Mohou být použity na různé účely, například na zateplení budov, pořízení úsporných spotřebičů nebo instalaci obnovitelných zdrojů energie.

Jaké dotace na úspory energií jsou v České republice dostupné?

V České republice je k dispozici několik dotačních programů, které podporují úspory energií. Mezi nejvýznamnější patří:

  • Nová zelená úsporám – tento program je určen pro domácnosti a podnikatele a nabízí dotace na různá opatření, která vedou ke snížení spotřeby energie.
  • Operační program Životní prostředí – tento program je určen pro veřejné i soukromé subjekty a nabízí dotace na projekty, které podporují ochranu životního prostředí, včetně úspor energií.
  • Programy Evropské unie – Evropská unie nabízí také několik programů, které podporují úspory energií, například fondy EU pro regionální rozvoj nebo fondy EU pro výzkum a inovace.

Jaké kroky je třeba podniknout, abych získal dotaci na úspory energií?

Abyste získali dotaci na úspory energií, je třeba nejprve zvolit vhodný dotační program a připravit projektovou dokumentaci. Projektová dokumentace by měla obsahovat:

  • popis opatření, která budou realizována
  • odhad nákladů na realizaci opatření
  • odhad úspor energie, které budou opatřeními dosaženy

Po dokončení projektové dokumentace je třeba ji podat k posouzení do příslušné instituce, která dotace poskytuje.

Chytrá domácnost

V chytré domácnosti máte opravdu širokou škálu možností, jak malinko zlepšit efektivitu vytápění doma. Můžete si například nastavit různé režimy zapínání termostatu a netopit v době, kdy jste v práci nebo kdekoliv jinde. Chytrá domácnost také může pomoci snížit vaše náklady na energie tím, že vám poskytne informace o tom, jak vaše domácnost spotřebovává energii.

Uvádíme nejlepší způsoby, jak ušetřit za energii díky chytré domácnosti:

  • Automatické řízení spotřeby energie. Chytré zařízení, jako jsou chytré termostaty, chytré světla a chytré zásuvky, lze použít k automatickému řízení spotřeby energie v domácnosti. Například chytrý termostat může být nastaven tak, aby automaticky zapínal topení před příjezdem domů nebo jej vypínal v noci. Chytré světla mohou být nastavena tak, aby se automaticky zapínala a vypínala v závislosti na pohybu v místnosti. Chytré zásuvky mohou být použity k vypnutí spotřebičů, které se nepoužívají, a k jejich zapnutí, když jsou potřeba.
  • Sledování spotřeby energie. Chytré měřiče energie mohou poskytnout přehled o tom, kolik energie se v domácnosti spotřebovává. Tento přehled lze použít k identifikaci oblastí, kde je možné spotřebu snížit.
  • Využití obnovitelných zdrojů energie. Chytrá domácnost může být propojena s obnovitelnými zdroji energie, jako jsou solární panely nebo tepelná čerpadla. Tyto zdroje energie mohou pomoci snížit závislost domácnosti na tradičních zdrojích energie, jako je elektřina a plyn.

Úspora energie pomocí chytré domácnosti může být významná. Podle volně dostupných informací může chytrá domácnost s průměrnou spotřebou energie snížit náklady na energii až o 20 %.

Zde jsou některé konkrétní příklady toho, jak lze chytrou domácnost použít k úspoře energie:

  • Chytrý termostat může snížit spotřebu energie na vytápění a chlazení až o 10 %.
  • Chytré světla mohou snížit spotřebu energie na osvětlení až o 50 %.
  • Chytré zásuvky mohou snížit spotřebu energie na spotřebiče, které se nepoužívají, až o 20 %.

Všechny údaje jsou pouze orientační a mohou se ve vašem případě významně lišit.

jak ušetřit v zimě
chytrá domácnost

Změna způsobu vytápění

Běžné radiátorové topení se nemůže vyrovnat efektivnějšímu podlahovému topení. Podlahové topení rovnoměrně rozprostře teplo po celé místnosti a neohřeje pouze přilehlé okolí. Je také velmi příjemné, že hřeje od spodu a nemusíte proto doma nosit zateplené přezuvky. Jeho nejsilnější stránkou přesto zůstává jeho vysoká účinnost.

Čtěte také: Schlieger Recenze: Informace o oblíbené společnosti

Závěr

Zjistili jsme, že způsobů, jak ušetřit v chladných měsících, je hodně. Od těch nejmenších jako způsob větrání, až po ty velké jako investice do tepelného čerpadla či fotovoltaiky. Snížením spotřeby energie i investováním do šetrnějších způsobu nejen ušetříme životnímu prostředí, ale v první řadě Vašim peněženkám.

Nejnovější články

Mohlo by se vám líbit...