Pražská energetika kupuje dodavatele solárních elektráren SolidSun

Pražská energetika (PRE) kupuje dodavatele solárních elektráren SolidSun, bude jediným vlastníkem společnosti. PRE tím chce posílit svou pozici na trhu s fotovoltaikou. Pražská energetika o tom dnes informovala ČTK. Cenu akvizice nezveřejnila, transakci ještě bude posuzovat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Budoucnost fotovoltaiky v Česku

„Ačkoliv trh s fotovoltaikami aktuálně prochází poměrně náročným rokem, jsme přesvědčeni, že výstavba malých fotovoltaických elektráren na střechách rodinných domů, škol, úřadů nebo továrních budov má před sebou velkou budoucnost,“ řekl generální ředitel PRE Pavel Elis. Připomněl, že PRE je v oboru solárních elektráren dlouhodobě aktivní. „Díky této akvizici zvládneme obsloužit ještě více zákazníků, a to nejen v Praze a okolí, ale nově také na Moravě a ve východních Čechách, kde SolidSun především působí,“ podotkl Elis.

Akvizice SolidSun a nové příležitosti

Skupina SolidSun se zabývá instalacemi fotovoltaických elektráren od roku 2013. Dosud instalovala 10.000 zařízení. Vedení společnosti zůstane i po transakci stejné. Organizačně bude SolidSun dceřinou společností firmy PREenergo. „Věřím, že toto spojení přinese oběma firmám nové příležitosti pro rozvoj a umožní nabídnout zákazníkům ještě lepší služby a inovativní řešení nejen v oblasti fotovoltaiky,“ řekl k transakci jeden z dosavadních vlastníků SolidSun Jaroslav Hadinec.

Výstavba největší fotovoltaické elektrárny PRE

PRE nedávno také zahájila v Novém Sedle na Sokolovsku stavbu své dosud největší fotovoltaické elektrárny. Bezemisní elektřinu tam bude na ploše 19 hektarů vyrábět téměř 38.000 solárních panelů s celkovým výkonem více než 22 megawatt peak (MWp). Stavba začala letos v létě, uvedení do provozu je v plánu na jaře 2025. Jde o investici zhruba za 400 milionů korun.

Mezi základní aktivity skupiny PRE patří prodej, obchodování a distribuce elektřiny. Skupina loni snížila svůj čistý zisk na 3,12 miliardy korun, což je meziročně o 217 milionů korun méně. Hlavní příčinou poklesu byl nárůst daňových odvodů společnosti. Výnosy skupiny naopak vzrostly skoro o pětinu na více než 48 miliard korun. Majoritním vlastníkem je město Praha, vlastní 58 procent společnosti. Dalším významným akcionářem je německá EnBW Energie Baden-Württemberg, která má 41,4 procenta.

Zdroj: čtk

Nejnovější články

Mohlo by se vám líbit...